Työvoimapulan takia
maatalous oli ajoittain suurissa vaikeuksissa. Kylvö- ja
korjausaikoina pyrittiin kaikki työkykyiset värväämään
talkoisiin.
Toista maailmansotaa
edeltäneinä vuosina maamme elintarvikeomavaraisuusaste oli ollut
huomattavan korkea, eräillä tuotannonaloilla kapasiteettia riitti
jopa vientinkin asti. Talvisota ja sitä seurannut kiristynyt
kansainvälinen tilanne, joka huomattavasti rajoitti ja osin jopa
kokonaan katkaisi monia maamme perinteisistä
ulkomaankauppayhteyksistä, osoitti samalla peruselinkeinomme
haavoittuvuuden ja omavaraisuuden näennäisyyden. Välirauhan aikana
maatalouden kokonaistuotannon volyymi laski lähes 24 prosenttia.
Pääasiallisina syinä tähän olivat ennen kaikkea Moskovan
rauhansopimuksen edellyttämät alueluovutukset, uonnin
supistumisesta johtunut väkilannoitteiden vähyys, epäedulliset
sääolosuhteet ( kesät 1940 ja 1941 olivat kuivuuden takia lähes
katovuosia) sekä työvooiman puute. Kotimaisen tuotannon
vähentymistä pystyttiin tuolloin kuitenkin korvaamaan tuonnin
avulla. Ruotsin ja Iso-Britanniana rinnalle tärkeiksi tuontimaiksi
tulivat Saksa ja Neuvostoliitto, joiden kanssa solmittiin
kauppasopimukset kesällä 1940. Näiden toimitusten avulla
elintarviketilanne pysyi hyvänä aina jatkosodan alkuun saakka.
Jatkosodan alkaminen
supisti edelleen Suomen jo muutenkin rajoittuneita ulkomaanyhteyksiä.
Jäljelle jäivät tällöin enää vain Ruotsi ja Saksa sekä eräät
Saksan liittolaismaat sen miehittämät alueet. Ennen jatkosodan
alkua tehdyissä sotilaallisissa suunnitelmissa tulevan kriisin oli
arvioitu kestävän kolme-neljä kuukautta, miltä pohjalta
taloudelliset suunnitelmat ja niihin sisältyneet elintarvike
varaukset tehtiin. Tarkoituksena oli selviytyä sodan yli omien
varastojen turvin sadonkorjuuseen asti, jolloin sodan myös
laskettiin olevan ohi. Intensiivisen sodankäynnin jatkuminen
pitkälti yli arvioitujen aikarajojen muutti kuitenkin tilanteen
täysin.
Elintarvike- sekä
raaka-ainetilanteen heikkous kävi selville syksyllä 1941, jolloin
tapahtuneen korjaaminen oli jo käytännön syistä liian myöhäistä.
Tilanne rintamilla ei sallinut lomautuksia maatalous- ja
sadonkorjuutöiden edellyttämissä määrin, mikä merkitsi sitä,
että kuivan kesän heikentämästä vilja- ja heinäsadosta
huomattava osa jäi korjaamatta. Aikainen talventulo aiheutti lisäksi
sen, että juurikassatoa ei ehditty korjata kokonaan. Huonon sadon ja
sitä seuranneen rehuntuotannon alenemisen vuoksi oli myöhemmin
syksyllä pakko teurastaa osa talvisodan jo ennestääkin
verottamasta karjasta, Tämä helpotti joksikin aikaa lihan saantia,
mutta pitkällä tähtäimellä aiheutti toisaalta sen, että
maidontuotanto aleni jyrkästi: lasku vuosina 1939-1942 oli 40
prosenttia. Vasta vuonna 1943 saatiin lihan, maidon ja voin tuotanto
ja jäkelumäärät nousemaan kotieläinkannan vähittäisen kasvun
myötä.
Ankara talvi 1941.1942
lisäsi sekä ulkommailta tuotujen nestemäisten polttoaineiden ja
kivihiilen etä kotimaisen puun kulutusta. Itämeren varhaisen
jäätymisen takia tuonti Saksasta vaikeutui, ja yhä enemmän oli
turvauduttava puun käyttöön energianlähteenä. Nestemäisten
polttoaineiden vähyyden takia sirryttiin autoliikenteessä
puukaasuttimien käyttöön, niin että lähes kaikki niin armeijan
kuin siviilikäytössäkin olleet autot ennen pitkää kulkivat puun
voimalla. Puuraaka-aineen vajaus kasvoi kuitenkin viennin
supistumisesta huolimatta, sillä ankara työvoimapula vähensi
hakkuiden määrää. Vasta vuonna 1943 saatiin hakkuutulos kasvamaan
lomautusten ja ”mottitalkoiden” avulla. Tästä huolimatta
jouduttiin esimerkiki asutuskeskuksissa käyttämään säästeliäästi
puuta lämmitykseen ja pitämään asuinhuoneistojen lämpötila
huomattavasti alle normaalin, jopa 12-14 asteessa.
Syksyn aikana neuvoteltin
Saksan kanssa sopimus elintarviketoimituksista, joiden avulla
selviydyttiin yli talven. Osa lähetyksistä jäi yrityksistä
huolimatta saamatta meriyhteyden katkettua jäätilanteen takia ja
saatiin maahan vasta keväällä 1942. Elintarvikesopimuksen hintana
Suomen oli suostuttava Saksan kanssasotijaltaan haluamaan
poliittiseen sopimukseen, mikä merkitsi Suomen liittymistä
antikomintern-sopimukseen.
Syksy 1941 ja talvi 1942
olivat yleisen huoltotilanteen kannalta erityisen vakavaa aikaa.
Ajoittain ei varastoissa ollut tuotteita kuin vain muutaman päivän
kulutusta vastaava määrä. Säännöstelytoimien avulla
peruselintarvikkeiden jakelu voitiin toteuttaa siten, ettei
kansanhuoltoministeriön laskemista kulutusmääristä jouduttu
useinkaan tinkimään. Sen sijaan kalorimääriltään eräät
annokset vastasivat vain noin puolta normaalikulutuksesta ja olivat
siis suorastaan riittämättämiä. Kaikkia ”kortilla” olleita
elintarvikkeita oli yleensä kuitenkin saatavissa luvatut määrät,
ja mikäli jokn loppui, se pystyttiin usein korvaamaan jollakin
muulla. Koska säännöstelyn takaama perusannos oli huomattavasti
vaatimattomattomampi kuin mihin rauhanoloissa oi totuttu, suurin osa
kuluttajista hankki täydennystä ja vaihtelua ruokavalioonsa
virallisen jakeluorganisaatioin ohin eli niin sanotusta mustasta
pörssistä, Käytäntö jäi pysyväksi ilmiöksikoko
säännostelykauden ajaksi.
Yleinen tilanne helpottui
huomattavasti keväällä 1942, jolloin tuonti Saksasta käynnistyi
ja asemasotavaiheeseen kääntynyt rintamatilanne teki mahdolliseksi
lomautta tuotantöelämän tarvitsemia asevelvollisia. Teollisuuden
raaka-ainetoimituksissa etusija annettin sotatarviketeollisuuden
tarvitsemille teräkselle ja kankiraudalle, kun taas sotatalouden
kannalta vähemmän tärkeiden tuontitavaroiden kiintiöitä
supistettiin. Niinpä monilla siviiliteollisuuden aloilla,
esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa oli pakko siirtyä
korviketuotantoon. Teollisuudessa tällainen muutos merkitsi uusien
valmistusmenetelmien kehittämistä, joskus jopa koneistojen
uusimista sekä tyäntekjöiden uudelleenkoulutusta, kuluttajien
kannalta tuloksena oli usein aikaisempaan heikompilaatuisia
tuotteita,
Elintarvikkeiden ja
raaka-aineiden jakelussa oli periaatteena, että ensisijaiseti oli
tyydytettava puolustuslaitoksen tarpeet. Näistä laadittiin
tilaukset ja tuontikiintiöt määriteltiin. Mikäli esimerkiski
tuontivaikeuksien takia ei tarpeellisia määriä ollut
käytettävissä, tingittiin ensimmäiseksi siviilituotantoon ja –
kulutukseen varatuita kiintiöistä. Kenttäarmeijan huollossa
jatkuvasti esiintyneet vaihtelut ja puutteellisuudet olisivat
nimittäin voineet heikentää paitsi puolutuskykyä myös yleistä
puolutusmoraalia. Kotirintaman väestöllä oli sitä paitsi yleensä
paremmat mahdollisuude korvata varsinkin elintarviketoimituksissa
olleet ajoittaiset vaikeudet.
Yleisen huoltotilanteen ja
tuotantoelämän ongelmien voittamiseksi perustettiin vapaaehtoiseen
avustustyöhön perustuneita organisaatioita, joiden toimintaa myös
valtiovalta pyrki tukemaan ja kannustamaan. Osa oli perustettu jo
talvisodan aikanasiirtolais- ja rintamamiesperheiden materiaalisen ja
taloudellisen avun järjestämiseksi, ja ne jatkoivat nyt
toimintaansa sekä päämääriltään että jäsenkunnaltaan
laajentuneina. Huomattavampia näistä jatkosodan aikana toimineista
järjestöistä olivat Naisten Työvalmisuliitto, Nuorten Talkoot
sekä Suurtalkoot, joiden välityksellä sekä nuoret että aikuiset
osallistuivat monipuolisen niin teollisuuttta kuin kotitalouksiakin
hyödyttäneeseen kotimaisten raaka-aineiden ja polttopuun hankintaan
sekä maataloustöihin. Vapaaehtoisen osallistumisen ja yksilöllisen
työpanoksen tärkeyden tiedostamisen laajuus näkyi myös siinä,
että työvelvollisuusmääräyksiä oli tarpeen jakaa ennakoitua
huomatavasti vähemmän.
Parempen satojen ansioista
vuodet 1943 ja 1944 olivat edeltäneitä aikoja helpompia yleisen
elintarviketilanteen kannalta. Oma tuotanto oli kuitenkin vielä niin
supistunutta, että tuontia Saksasta oli jatkettava. Teollisuuden
tärkeimpien raaka-aineiden kohdalla tilanne oli yhä heikko, vaikka
eräillä aloilla puutteita voitiin korjata kotimaisia raaka-aineita
hyödyntämällä. Saksa käyttikin Suomen riippuvuussuhdetta
poliittisesti hyväkseen supistamalla kiintiöitä, viivyttämällä
toimituksia tai antamalla ajoittaisia vientikieltoja vauhdittaakseen
yhteisymmäärykseen pääsyä. Elintarviketoimitukset olivat lisäksi
määrältään sen verran pieniä, ettei maahamme voitu niistä
muodostaa useamman kuukauden kulutustarpeen kattavia varastoja.
Suomen harkitessa syksyllä 1943 ja keväällä 1944 mahdollisuuksia
irrottautua sodasta eräänä syynä suunnitelmien karriutumiseen
esitettiin tuolloin pelko Saksa toimitusten automaattisen katkeamisen
aiheuttamasta elintarvikepulasta, jota mikään muu maa ei olisi
pystynyt korvaamaan.
Elintarvike- ja
raaka-aineiden hankinta-, jakelu- ja säännöstelyorganisaatiossa
ilmenneistä vaikeuksista huolimatta sotaakäyvän yhteiskuntamme
toimivuus onnistuttiin turvaamaan aina sodan loppuun saakka.
Elintarvikkeiden säännöstelytoimenpitein oli mahdollista turvata
siviiliväestölle riittävä ravintomäärä ja sen säännöllinen
saanti. Uhanalainen tilanne yhdisti kansalaismielipidettä niin,
ettei esimerkiksi tuottaja- ja kuluttajapiirien välille syntynyt
erimielisyys vielä sodan aikana ehtinyt kehittyä sisäpoliittiseksi
ristiriidaksi. Raaka-aineiden tilauksissa ja jakelussa
puolutusteollisuus astettiin etusijalle, Teollisuuden aikaisemmin
muotoutuneen rakenteen vuoksi tämä ratkaisu ei vaikuttanut
teollisuuden toimintaedellytyksiin, sillä aikaisemmin tuonnin
varassa ollut kotimarkkinateollisuus oli suurelta osin
metalliteollisuutta, joka nyt jatkoi töskentelyään
sotatarviketeollisuutena.
Lähdeaineisto Suomi
sodassa talvi- jatkosodan tärkeät päivät ISBN 951-9078-94-0
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti