tiistai 17. marraskuuta 2015

Minä, muilutetun tytär


Työtoveri on edellisen iltana varoittanut Loimaan työväenyhdistyksen puheenjohtajana tooimivaa Yrjö Mäkelää mahdollisesta kyydityksestä, kun ilta taittuu yöksi 20. kesäkuuta 1930. - Parempi, että yöpyisit luonani, etteivät suojeluskuntalaiset löytäisi sinua, ystävä ehdottaa. Loimaan köyhällä saviseudulla ei ole tarvinnut olla edes kommunisti joutuakseen suojelukuntalaisten silmätikuksi. Mutta Yrjö ei halua piileksiä, koska hän ei mielestään ole rikollinen. Yöllä kotiin tunkeutuu joukko ”lapualaisia” ja kiskoo Yrjön vuoteesta. Hänet työnnetään autoon.

Auto liittyy karavaaniin, jossa kyyditään muitakin väkivalloin koneistaan haettuja vasemmistolaisia. Ensin saattue ajaa Mannisten kankaalle, jossa vangittuja kuulustellaan sorakuopassa. Yrjö myöntää olevansa ”työväen eturivin miehiä”. Sellaisesta puheesta muiluttajat eivät tykkää ja pakottavat hänet pieksämisen uhalla polttamaan Vesikosken työväenyhdistyksen lipun. Hurmosmielinen joukko hurraa ympärillä.

Sorakuopalta matka jatkuu toisessa autossa ”etappitietä” Hämeenlinnaan ja sieltä edelleen Kouvolan taakse. Siellä Yrjä toivotetaan tervemenneeksi ”työväen onnelaan” ja työnnetään rajan yli Neuvostoliittoon. Yrjö aloittaa uuden elämän Petroskoissa. Vuosi kyydityksen jälkeen Leningradissa, Suomen asemalla, junasta laskeutuu nuori kaunsnainen, jolla on mukanaan kaksi isoa matkalaukkua. Nainen on Ellen Simola, Yrjön kihlattu, joka on työskennellyt keskiluokkaisissa konttoritöissä Serlachiuksen Mäntän tehtaalla. Ellen oli miettinyt, mitä Yrjölle oikein kuuluu ja millaista on elämä Neuvostoliitossa todellisuudessa on. Yrjö ei ole kirjeissään valittanut uudesta asuinmaastaan, vaikka Suomessa siitä puhuttiin paljon pahaa.

Sen hän tietää, ettei Yrjö ole omasta tahdostaan lähtenyt Neuvostoliittoon. Kyydistsijöiden toiminnan okeutustakin hän ihmettelee eihn Yrjö ole edes kommunisti, vaan siivo ja hyvä työssään. Passin Ellenille myöntänyt nimismies on varoittanut matkan vaaroista, mutta rakkaus on kautta aikojen saanut nuoret ottamaan riskejä. Itä-Karjalaan on muutoinkin muotoutunut suuri ja monenkirjava suomalaisväestö, jolle vaikeuksista huolimatta 1930-luku on yleisen innostuksen aikaa.

Mäkelän perheen idylli murskautuu jouluaattona 1937, kun Neuvostoliiton salaisen poliisin NKVD:n miehet noutavat Yrjön kuulusteluihin, Stalin on alkanut epäillä reuna-alueiden kansallisuuksia nationalismista. Se on kitkettävä ankaralla kädellä. Yrjö katoaa lopullisesti. Raija-Liisa syntyy maailmaan vain kuukausi isän katoamisen jälkeen, tammikuussa 1938. ”Kansanvihollisen” vaimona Ellen potkitaan pois postitöistä ja häädetään asunnosta, Perhe ajautuu metsätyökeskuksen ympärille nousseeseen taajamaan, jossa on paljon muun muassa amerikansuomalaisia. Onneksi Saarion pariskunta suostuu ragaistusta pelkäämättä ottamaan nurkiinsa nuoren äidin ja tämän pienet lapset.

Toisen maailmansodan vuosina 1941-1945 Ellen Mäkelä joutuu lastensa kanssa evakkoreissulle Ural-vuorten ja Volgajoen väliselle aroseudulle. Vuosi sodan päättymisestä he saavat palata evakosta Neuvostoliiton suomalaisilta valtaamaan Sortavalaan, joka on asutettu muualta siirretyllä väestöllä, enimmäkseen valkovenäläisillä.

Siirtoväen suomalaisviha on todellista, Epätoivoisimmillaan Ellen oli valmis tekemää jopa itsemurhan. Vuosina 1947-1949 Stalin on yhä maan johdossa. Varttuva Raija-Liisakin saa aavistuksen uudesta vainoaallosta: yhtäkkiä naapurin mukava inkeriläisperhe on vain poissa, ja moni muukin suomalaissyntyinen saa karkotusmääräyksen.

Stalin kuollessa 1953 Neuvostoliitossa alkaa lempeämpi aika, kun maan uusi johto tunnustaa ja tuomitsee diktaattorin hirmuteot. Suomea oppinut Raija-Liisa valmistuu yliopistosta ja pääsee työskentelemään Progess-kustantamossa suomenkielisen, mutta toki neuvostoprogandan sävyttämän kirjallisuuden parissa. Myöhemmin hän siirtyy paikalliseen Karjala-kustantamoon. Vuosikymmenien saatossa hän saa kaksi lasta ja avoioituu kahdesti, molemmat aviomiehet ovat suomensukuisia. - En koskaan tuntenut itseäni venäläiseksi. Neuvostoliitto oli minulle vain maa, jossa asuin. Tietenkään en voinut sanoa sitä ääneen, nyt 77-vuotiaana Raija-Liisa kertoo kotonaan Vuosusaaressa kesällä 2015.

Vahvaa tunnetta suomalaisuudesta vahvistavat myös 1980-luvulla tihentyneet sukulais- ja työkontaktit sekä käynnit Suomessa. Raija-Liisa ottaa melkoisen riskn turistiviisumilaisena ja jää lopullisesti Suomeen joulun alla 1990, kun Neuvostoliitto natisee jo liitoksissaan. Pysyvää oleskulupaa hän saa odottaa. - Mehän olimme loikkareita, vielä elokuussa 1991 kommunisjuntta yritti kaapata vallan. Virallisestihan Neuvostoliitto lakkasi olemasta vasta joulukuussa 1991.

Sittemmin Raija-Liisa sai paluumuuttajan statuksen ja Suomen kansalaisuuden. Ellen äiti kuoli Neuvostoliitossa vuonna 1977, tietämättömänä miehensä kohtalosta. - KGB:n arkistojen pohjalta sain kirjeen, jossa kerrottiin, että isäni teloitettiin 10.2.1938 ampumalla, todennäköisesti Karhumäen lähistöllä Sadarmphin kankaalla, jossa teloitettiin tuhansia muitakin ”kansanviholliseksi” tuomittuja.

Muilutetun tytär osa 1/2

Muilutetun tytär osa 2/2


Lähdeaineisto Raija-Liisa Mäkelä Minä muilutetun tytär – puoli vuosisataa Neuvostoliitossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti