torstai 9. tammikuuta 2014

Suomi alkaa varautua pahimpaan

Miss Eurooppa Ester Toivonen

Suomen puolustusvalmius alkaa parantua 1930-luvun puolivälissä, jolloin kansainvälisen jännityksen lisääntyminen alkaa muuttaa asenteita maanpuolustukselle myönteisiksi.

P.E.Svinhufvudin tulo presidentiksi 1931 merkitsi maanpuolustuksen merkityksen kasvua. Uusi presidentti nimitti välittömästi Mannerheimin puolustusneuvoston johtoon ja nimityksen myötä puolustusneuvoston asema vahvistui huomattavasti. Kesäkuun 30. pnä 1932 annetaan sosiaalidemokraattien vastustuksesta huolimatta uusi asevelvollisuuslaki, jonka mukaan yleiseksi palveluajaksi tulee 350 päivää ja aliupseeriksi ja upseereiksi koulutettaville 440 päivää. Samalla myös kertausharjoitukset tulevat pakollisiksi. Asevelvollisuuslain hyväksymisen jälkeen päähuomio kiinnitetään uuden liikekannallepano- ja aluejärjestelmän luomiseen. Everstiluutnantti A.F.Airon ja majuri Leonard Grandellin suunnitelmiin perustuvaan liikekannallepanojärjestelmään siirrytään 1. toukokuuta 1934. Siinä maa on jaettu yhdeksään sotilasläänin ja nämä edelleen 30sotilaspiiriin, joiden tehtävänä on mm. vastata kutsunnoista ja maavoimien liikekannallepanosta siten, että kukin sotilaslääni perustaa yhden divisioonan sekä erikseen määrätyt erillisjoukot. Suojeluskuntien tehtävänä on auttaa sotilaspiirejä liikekannallepanossa. Uusi aluejärjestelmä vapauttaa vakinaisen väen koulutus- ja suojajoukkotehtäviin ja nopeuttaa liikekannallepanoa.

T.M. Kivimäen hallitus ryhtyi päättäväisesti palauttamaan Suomen yhteiskuntarauhaa. Jo vuonna 1933 kiellettiin toistaiseksi punaisten lippujen käyttö ja vastapainoksi rajoitettiin IKL:n esiintymistä kieltämällä kokonaan tai osittain sotilaallisesti järjestetyt yhdistykset. Virkamiehiä uhataan rangaistuksella, jos he esiinstyvät poliittista kantaa ilmaisevissa asuissa. Rauhoituslakien antamista jatketaan vuonna 1934. Huhtikuun 5.pnä annettu ns.puserolaki kieltää käyttämästä julkisessa tilanteessa tai tehtäväsää poliittista tunnusasua ja 14. huhtikuuta annettu kiihotuslaki hillitsee ennenkaikkea IKL:n lehdistön hyökkäävää kirjoittelua. Rauhoituspolitiikka onnistuu ja saa taakseen kansan kannatuksen.

Suomen ensimmäisen kauneuskilpailun järjesti Suomen Kuvalehdet vuonna 1926. Tavoitteena oi löytää ”mahdollisimman puhdas suomalainen naistyyppi”. Varsinaisia kauneuskilpailuja järjestettiin vuodesta 1933 alkaen. Tuolloin järjestettiin Munkkiniemen Golf-kasinolla Helsingissä ensimmäiset Miss Suomi-kilpailut, jonka voitti Ester Toivonen. Somerolla syntyneen neiti-ihmisen ja Lodzissa syntyneen Puolan saksalaisen soitto-oppilaan tyttären kauneus oli niin häikäisevää, että hänet valitaan syyskuun 8.pnä 1934 myös Miss Euroopaksi. Suomessa riemuitaan kun suomalaiset urheilijat ovat jo osoittaneet mieskunnon oivallisuuden, nyt Ester Toivosen ansioista myös suomalainen nainen saa ansaistsemansa kansainvälisen tunnustuksen. Enää edes kateelliset ruotsalaiset eivät voineet väittää suomalaisia mongoleiksi.

Ester Toivonen

A.F.Airo
http://fi.wikipedia.org/wiki/A._F._Airo
Vaikeneva kenraali A. F. Airo
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/vaikeneva_kenraali_a_f_airo_37681.html#media=37685
T.M.Kivimäki
http://fi.wikipedia.org/wiki/T._M._Kivim%C3%A4ki
Vuosi 1934
http://fi.wikipedia.org/wiki/1934


Lähdeaineisto: Kronikka 1900-1999 ISBN 951-39-6529-7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti