torstai 26. joulukuuta 2013

Demokratian tulikoe


Presidentti ja rouva Ståhlberg kyydityksen jälkeen Joensuun asemalla

Suomen nuori demokratia kohtaa vaikeimman kriisinsä, kun äärioikeistolainen Lapuan liike esittää sille avoimen haasteen. Lapuan liikkeen kannattajat kokoavat 16. maaliskuuta rivinsä perustamalla kommunisminvastaisen taistelujärjestön Suomen Lukon. Kun eduskunta ei suostu estämään kommunistilehtien julkaisemista painovapauslakia kiristämällä, liike siirtyy oman käden oikeuteen: 28 maaliskuuta tuhotaan Työn Äänen kirjapaino ja kommunisteja ja muita vastahankaisia ryhdytään pahoinpitelemään ja kyyditsemään itärajalle. Näkyvä toiminta johtaa menestykseen: 14 kesäkuuta valtioneuvosto päättää tilapäisesti sulkea kommunistiset kirjapainot, 4. heinäkuuta valitaan pääministeriksi liikkeen arvostama P.E.Svinhufvud ja 5. heinäkuuta kommunistiset kansandustajat määrätään pidätettäviksi. Lapuan liikkeen nousu tapahtuu maan poliittisen johdon hiljaisella hyväksynnällä, sillä kansanliikkeen tielle ei haluta asettua. Yhteisymmärrystä symbolisoi 7. heinäkuuta järjestetty talonpoikaismarssi, jonka aikana kansanliikkeen ja maan johtomiehet lyövät veljenkättä Helsingin Senaatintorilla. Voimannäyte ei kuitenkaan pelottanut sosiaalidemokraatteja ja ruotsalaisia, joiden äänin lapualaisten vaatimat kommunististien vastaiset lait siirtyivät lepämään yli vaalien. Uudet vaalit tuovat eduskuntaan miehityksen, joka hyväksyy 24.lokakuuta kommunistilait, mutta tämä päätös päättää Lapuan liikkeen voittokulun. Maltillisten porvarillistien voimien ja sosiaalidemokraattien muodostama laillisuusrintama näyttää kaapin paikan kansanliikkeelle, joka uskottavuutta romahduttaa pahoin 14. lokakuuta tapahtunut entisen presidentin K.J.Ståhlbergin kyyditys.

Suomen meripuolustus kohentuu 1930-luvun alkupuolella, kun merivoimat saa käyttöönsä uusia aluksia. Ensimmäinen sukellusvene Vetehinen lasketaan 1. kesäkuuta 1930 vesille Turussa. Juhlallisen vesillelaskuseremonioihin osallistuu tasavallan presidentii Lauri Kristian Relandet, jonka puoliso Signe ei kieltolain vuoksi voi suorittaa kastetta perinteisellä sampanjalla vaan katkaisemalla sinivalkoisen silkkinauhan. Heinäkuun 2. päivänä lasketaan vesille pienempi sukellusvene Saukko, elokuun 1. påivänä iso sukellusvene Vesihiisi, ja 20. joulukuuta on vuorossa panssarilaiva Väinämöinen.

Suomen talouselämä on valmiiksi huonossa kunnossa, kun syksyllä 1929 tapahtuneen New Yorkin pörssiromahduksen käynnistämän kansainvälisen laman vaikutukset ulottuvat maahan. Talous oli kehittynyt suotuisasti vuodesta 1922 lähtien, mutta 1928 tapahtui käänne huonompaan. Kustannustason nousun vuoksi kilpailukyky alkoi heiketä ja heikko viljasato pakotti tuonnin lisäämiseen, vaihtotaseen vaje kasvoi nopeasti. Reaalikoron noustessa yli 25 %:iin pörssikurssit laskivat nopeasti. Teollisuustuotanto kääntyi laskuun syksyllä 1929.

Kansainvälinen lama syventää kotimaisen taantuman vaikutuksia. Teollisuustuotanto laskee viidenneksen, asuntojen rakentaminen loppuu lähes tyystin. Hinnat ja palkat laskevat, työttömyys nousee huomattavan suureksi. Pahimmillaan kortistossa on työttömiä n. 90 000 eli 6-7 % työvoimasta.
Maksumieheksi nousee erityisesti Suomen maaseutu, metsänomistajat sekä metsistä ansionsa saanut väestö. Myös maataloustuotteista saadut tulot vähenevät. Kun velalliset eivät kykene huolehtimaan maksuistaan, ulosotot ja pakkohuutokaupat yleistyvät. Kaupungeissa on soppajonoja. Vaikemmat pulavuodet ovat 1930-31. Syksyllä 1931 Englanti ja muut pohjoismaat luopuvat kultakannasta ja devalvoivat valuuttansa. Lokakuun 12. Suomi seuraa esimerkkiä. Seuraavana vuonna lama alkoin hellittää ja 1933 tuli selvä kasvun vuosi.

Vuosi 1930

Lapuan liike

K. J. Ståhlbergin kyyditys

Kyosti Kallion puhe

Oikeistolaisia tuulia

1930-luvun lama

1930-luvun pula ja konikapina
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/1930-luvun_pula_ja_konikapina_44940.html#media=44951


Lähdeaineisto Suomen kronikka 1900-1999 ISBN 951-35-6529-7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti