tiistai 13. toukokuuta 2014

Kuhmon ja Lieksan suunnan taistelut


Kuhmon ja Lieksan suunnissa perustetut pataljoonat muodostivat Pohjois-Karjalan Ryhmäksi kutsutun sotatoimiyhtymän, jonka komentajana oli everstiluutnantti E. Raappana. Pohjois-Karjalan Ryhmä oli puolestaan Kajaanissa sijaitsevan Pohjois-Suomen Ryhmän alainen, jota komensi kenraalimajuri W. Tuompo.

Lieksan suunnalla suomalaisten puolustus oli hyvin aktiivista sodan alusta lähtien. Venäläisten vahvistettu rykmentti yritti panssarivaunujen ja tykistön tukemana kahta eri tietä myöten murtautua Pielisjärvelle. Kovin tärkeänä ei puna-armeijan sodanjohto Lieksan suuntaa pitänyt, koska matka Ouluun oli huomattavasti pitempi kuin Kuhmosta ja Suomussalmelta ja maasto puolustajalle edullista.

Vihollisen hyökkäykset ns. Änäkäisen asemaa vastaan torjuttiin. Venäläiset kärsivät jo viivytysvaiheen aikana suuria tappioita. Heidät pysäytettiin lopullisesti Nurmijärven linjalle, joka sijaitsi noion 15 kilometrin päässä valtakunnan rajasta.

Kuhmosta johti rajalle kaksi tietä, eteläisempi Saunajärven kautta ja pohjoisempi Kiekonkosken kautta. Puna-armeija keskitti Kuhmon suunnalle melkoiset voimat, sillä Kuhmossa johtivat läntiset tieyhteydet Sotkamon kautta Kajaaniin ja luoteeseen Hyrynsalmelle Suomussalmen puolustajien selustaan. Neuvostojoukkojen hyökkäyksestä vastasi yksi heidän valioyhtymistään, 54. kaaderidivisioona kenraalimajuri Gusevskin johdossa. Kuhmon puolustus oli Kainuun miehistä kootun ErP 14:n harteilla. Komentajana toimi everstiluutnantti F. Ilomäki.

Ylivoimaisen vihollisen uhkaamat suomalaiset perääntyivät Saunajärveltä ja Kiekonkoskelta Rastin tienhaaraan ja Vääräkoskelle. Joukoilla ei viivytysvaiheen aikana ollut lainkaan kenttätykistöä ja panssarintojrunta-aseita. Hyökkäysten alettua kenraalimajuri Tuompo irrotti Kuhmon suunnan Pohjois-Karjalan Ryhmän alaisuudesta suoraan Pohjois-Suommen Ryhmälle alistetuksi Ryhmä Ilomäeksi.

Kuhmon vaaranalaisen tilanteen selvittämiseksi päämaja turvautui resreveihinsä, joita olisi kipeästi tarvittu Kannaksella. Oulun seudulla perustamispaikallaan oleva, eversti Siilasvuon johtama 9. D sai käskyn muodostaa siihen kuuluvasta JR 25:stä erillisen prikaatin, joka lähetettiin Kuhmon suuntaan everstiluutnantti A.Vuokon komennossa. Kenttätykistöä ja panssarintorjunta-aseita ei Kuhmon suuntaan liennyt vieläkään.

Neuvostojoukot ehtivät ennen vahvistuksien saapumista vallata Rastin tienhaaran. Suomalaisten vastahyökkäys alkoi 8.12. Se suuntautui venäläisten marssirivistöjen sivustoihih etelässä Ryhmä Vuokon ja pohjoisessa Ryhmä Ilomäen toimesta. Alkumenestysten jälkeen hyökkäys tyrehty hankaliin maasto-olosuhteisiin ja vihollisen ylivoimaisuuteen.

Panssaritorjunta-aseistuksen puuttumisesta huolimatta venäläiselle aiheutettiin huomattavia tappioita. Ryhmä Vuokko piti asemansa Nurmeksen tien suunnassa, mutta Ryhmä Ilomäen oli vielä jonkin verran peräännyttävä Jyrkänkoskelle, jonne rintama kiteytyi 12.12.

Suomalaiset uudistivat hyökkäyksensä 12.12. ja 24.12., mutta ne raukesivat venäläisten tykkien ja panssarivaunujen tuleen. Puna-armeijan rajut hyökkäykset Kuhmon kirkonkylän ja Nurmeksen tien suuntaan torjuttiin. Kierinkosken tieltä vihollinen onnistuttiin karkoittamaan vuodenvaihteessa. Kahden komppanian voimin hyökkäävä Osasto Kekkonen katkaisi tien venäläisten selustassa, puristi heidät asemistaan ja löylytti pahanpäiväisesti. Kierikoski vallattiin takaisin ja venäläostn joukkojen rippeet vetäytyivät tammikuun alussa rajan taakse. Näin oli pahin uhka Kuhmoa vastaan poistettu ja 54 D:n molemmat sivustat avoimina. Myös Lieksan suunnalla vihollisen hyökkäykset torjuttiin menestyksellisesti. Venäläiset yrittivät Kivivaaran suunnalla murtaa Nurmijärven linjan. Eversti Raappanan vihollisen selustaan joulupäivänä lähettämät joukot pakottivat sen kiireen vilkkaa perääntymään rajan taakse, jossa venäläiset pysyttelivät sodan loppuun asti. Vetåytymisen kiireellisyydestä ji todisteksi mm. seitsemän käyttökelpooista panssarivaunua. Kivas partio- ja sissitoiminta ulotettiin syvälle Neuvostoliiton alueelle.

Lähdeaineisto: Suomen rintamamiehet 1939-45 ISBN 951-9064-18-4


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti