maanantai 4. marraskuuta 2013

Jääkärit itärintamalla ja Simossa

Simon kahakan tapahtumapaikka

Vuoden 1916 merkittävimmät tapahtumat olivat eduskuntavaalit, elintarvikepula ja Simon kahakka. Sosiaalidemokraatit voittivat eduskuntavaalit, elintarvikepula syvenee Suomessa ja jääkärit joutuvat kahakkaan Simossa.

Heinäkuun 1. ja 3. päivä pidettäviin eduskuntavaaleihin valmistautuvat puolueet eivät voi sotatilan vuoksi juurikaan kampanjoida. Äänestysvilkkaus jääkin alhaiseksi. Vuonna 1913 valittuun eduskuntaan verrattuna vaalion tulos on mullistava. Sosiaalidemokraatit saavat eduskuntaan yksinkertaisen enemmistön, kun puolueen paikkalaku nousee 90:stä 113:een. Tapaus on ainutlaatuinen eduskunnan historiassa. Maalaisliittokin lisää paikkalukuaan 19:ään (+1 paikka). Suomettarelaisten alamäki jatkuu, edustajien määtä putoaa 38:sta 23:een. Nuorsuomalaiset saavat samoin 23 paikkaa (-5). Myös RKP menettää neljä edustajapaikkaa. Kristillinen Työväenpuolue saa yhden edustajan. Eduskuntaa ei kuitenkaan kutsuta koolle.

Suomen maaseutu elää pitkälti omavaraistaloudessa, mutta suurimpien kaupunkien elintarvikehuolto ei toimi kunnolla. Viljan saanti on vaikeutunut heti sodan puhjettua, sillä vaikka Venäjällä on viljaa, sen kuljettaminen on hankaloitunut. Rautatievaunuja tarvitaan nyt muualla. Elintarvikkeiden vientiä Suomeen jarrutetaan muutenkin, sillä Venäjällä pelätään Suomen mahdollisesti joutuvan Saksan miehittämäksi. Suomessa jauhojen myyntiä säännöstellään. Lihasta on myös puutetta, sillä asetetut alhaiset rajahinnat eivät houkuttele teurastuksiin. Valio ei pysty toimittamaan kysyntää vastaavasti voita, jota jonotetaan ruokakauppojen edessä, kun tieto kauppaan tulevasta voilastista leviää. Mustan pörssin kauppa kukoistaa ja on monien ammatti.

Santarmit onnistuvat katkaisemaan tammikuussa tärkeän Kemin etappitien tekemällä kotitarkastuksen Osulan majatalossa. Kemin kautta on veneellä tai jäitse matkustanut jo 800 jääkäriksi aikovaa. Lockstedtiin on matkustanut lähes 2000 suomalaista miestä ja kaksi sairaanhoitajaa. Toukokuun alussa suomalainen osasto saa nimen Kuninkaallisen Preussin jääkäripataljoona N:o 27 ja sen lähettämistä itärintamalle valmistellaan. Pataljoonassa on neljää kiväärikomppania ja kenttähapitsijoukkue. Se lähetetään Saksan itärintamalle ja elokuun lopussa Riianlahden rannalle itärintaman pohjoisimpaan kolkkaan. Joulukuussa pataljoonan sijoutuspaikkaksi tulee Libau (Liepaja). Taisteluissa kaatuu kaikkiaan 13 jääkäriä, ensimmäinen jo kesäkuussa. Haavottuneita onnelisenkymmentä.

Otava julkaisee joulukuussa Suomen Kuvalehden näytenumeron ja lehden ensimmäisen varsinaisen numero ilmestyy 6. tammikuuta 1917. Valokuva on yleistynyt maalaisodan kuluessa sanomalehdissä. Nyt aloittavan viikkolehden tarkoituksena on näyttää kullekin omin silmin, mitä maassa ja maailmassa tapahtuu. Lehdessä julkaistaa runsaasti valokuvia maailmansodan ja oman maan tapahtumista. Kodinhoitoon ja muotiin liittyvät asiat ovat myös esillä.

Venäläinenaliupeeri ja viisi venäläistä sotamiestä ja neljä suomalaista poliisia pääsevät aamulla 11. joulukuuta yllättämään Simossa Maaninkajärven rannalla olevassa metsäsaunassa huonon hiihtokelin vuoksi majailevat kahdeksan aktivistia – etappimiehiä, jääkäreitä ja yhden jääkäriksi aikovan. Tunteja kestävän tulitaistelun jälkeen viisi aktivistia pääsee pakenemaan, kaksi joutuu kiinniotetuksi ja jääkäriksi aikonut konttoristi Armas Lyytikäinen kaatuu. Jääkäriliikkeeen historiassa Simon kahakka on heikosta menestyksestä huolimatta merkkitapaus; suomalaisten ja venäläisten välillä käydään ensimmäinen aseellinen taistelu Suomen kamaralla sitten Suomen sodan. Huhut tapahtumasta leviävät yli koko maan.

Vuosi 1916

Simon kahakka

Vuoden 1918 sota ja nälkäaika Pohjois-Suomessa

Jääkärimuseo


Lähdeaineisto Kronikka 1900-1999 ISBN 951-35-6529-7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti