perjantai 1. marraskuuta 2013

Markov ministerivaltiosihteeriksi


Albert ja Wilhelmiina Stenvall mökkinsä edustalla Tuusulassa

Petarin piirioikeus tuomitsee 27. tammikuuta Viipurin hovioikeuden 23 jäsentä vankeuteen ja viralta erotettavaksi, koska he ovat niskotelleet antamalla suomalaiselle sotatuormari Brutus Lagercranzille vapauttavan päätöksen I.M. Sopenovin jutussa. Hovioikeuden jäsenet vangitaan ja kuljetetaan Krestyn vankilaan Pietariin. Ministerivaltiosihteeri Langhoff pyytää 29. tammikuuta eroa virastaan Viipurin hovioikeuden jäsenten tuomion takia ja saa sen 12. huhtikuuta. Pian Suomen ministerivaltiosihteeriksi nimitetään venäläinen kenraali Vladimir Markov.

Suomen senaatin talousosaston varapuheenjohtajaksi nimitetään huhtikuussa venäläinen kamariherra Mihail Borovitinov, joka tunnetaan kiihkovenäläisenä Suomen syöjänä. Prokuraattoriksi, Suomen ylimmäksi lain valvojaksi, nimitetään samoin venäläinen K.Kasanski.

Venäjän kielen tunteja lisätään oppikouluissa. Samalla suunnitellaan venäjän ottamista viralliseksi kieleksi maan kaikissa virastoissa. Suomen luotsilaitos venäläistetään alistamalla se Venäjänmeriministeriön ja Venäjän lain alle. Suurin osa luotsilaitoksen suomalaisista virkamiehistä jaluotseista eroaa tai erotetaan, ja luotsien tilalle saadaan uusia aina Kaspianmereltä saakka. Venäjän valtio peruuttaa tilauskiaan Suomesta – lähes kolmannes Suomen viennistä suuntautunut Venäjälle, mutta kiirehtii Pietari- Vaasa-radan rakentamista, koska se on sotilaallisesti tärkeä.

Ensimmäiset suomalaiset lähetyssaarnaajat ovat lähteneet Ambomaalle jo vuonna 1868, missä he aloittivat varsinaisen lähetystyönsä 1870. Eräs heistä oli Inkerimaalla vuonna 1845 syntynyt Matti Rautanen, joka oppi näin perusteelliseti alueella käytettävän ddongan kielen, että vaikutti merkittävästi kielen kehittämiseen. Hän käänsi ndongaksi mm. Uuden testamenti (1905) ja lähes koko Vanhan testamentin. Koulutyö alueella alkoi, kun lähetyssaarnaajat ryhtyivät opettamaan palvelijiotaan ja niitä ambolapsia, jotka kasvoivat heidän kodeissaan. Erittäin merkittävä tapaus Ambomaalle on, kun Suomen lähetysseura avaa 18. kesäkuuta ndongankielisen opettajaseminaarin Oniigassa.

Alexis Stenvall, kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi,asui viimeiset elinkuukautensa vuonna 1872 vuotta vanhemman veljensä Albertin ja tämän toisen vaimon Wilhelmiinan vuokramökissä Tuusulan Syvälähdessa. Nurmijärven kunta oli luovuttanut Albertille neljä tynnyriä rukiita, kun hän otti parantumattomasti mielisairaaksi todetun kirjailijaveljensä hoitoonsa. Kirjailijamestari kuoli uudenvuodenyönä 1872. Nyt lähes 41 vuotta myöhemmin 15. joulukuuta pieneen mökkiin tunkeutuu joku joka kuvittelee nyt 80-vuotiaalla Albert-veljellä ja Wilhelmiinalla olevan kirjalijan jäljiltä perintörahoja. Molemmat vanhukset surmataan raaàsti. Myöhemmin ryöstömurhaaja, irtolaismies Robert Matinpoika Merinen, saadaan kiinni ja hän saan ansaitsemansa rangaistuksen.

Vuosi 1914


Lähdeaineisto Kronikka 1900-1999 ISBN 951-55-6529-7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti