sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Hyrsyläläiset jätettiin venäläisten vangeiksi


Hyrsyläläisten paluu sotavankeudesta

Eräs valtiovaltamme pahimmista laiminlyönneistä talvisodan kynnyksellä oli ennakkoevakuoinnin kieltäminen Hyrsylän mutkan alueella. Yksinkertaisinkin rajan asukas ymmärsi, että jos sota syttyy, tästä itärajamme pussista ei pääse karkuun. Ku jo tiedettiin mitä tuleman piti, lähetettiin kaksi päivää ennen sodan syttymistä Suojärveltä valtioneuvostolle sähke: HYRSYLÄ ON EVAKUOITAVA. Tämä hätähuuto ei auttanut. Hyrsylän mutkan asukkaat jätettiin tahallisesti sodan jalkoihin.

Vihollisen hyökkäys taphtui hyvin valmisteltuna ja ripeästi. Hrsylän mutkan läntisimminstä osista vain harvat ehtivät pelastua. Sellainen oli mm. autoilija V.Lakka, joka toi Hautavaarasta Pekka Salolatvankin perheineen Suvilahteen. Niinikään kauppias Johannes Kaheinen ehti perheensä kera lähteä Hautavaarasta pakomatkalle pelastuen aivan viime tingassa. Näitä harvoja poikkeuksia lukuunottamatta Hyrsylän, Ignoilan ja Hautavaaran kylien asukkaat, liki 2000 henkeä joutuivat vihollisen vangeiksi. He saivat aluksi asua kylissään omien elintarpeittensa varassa, joita olikin riittävästi. Oman karjan tuotteitakin saatiin käyttää ja olot olivat aluksi siedettävätä. Kun vielä voitiin radiosta seurata Päämajan tiedotuksia, ei yhteys kotimaahan ollut aivan poikki. Helmikuun 11. päivänä loppui kuitenkin tämä vapaus Elintarpeet takavarikoitiin, radiot kerättiin pois ja karjan teurastettiin. Ihmiset lastattiin kovassa pakkasessa kuorma-autoihin eikä sallittu edes panna heiniä tai olkia pehmikkeeksi ja lämmikkeeksi.Kireässä 32 asteen pakkasessa alkoi matka Itä-Karjalaan. Äidit suojelivat oman ruumiin lämmöllä lapsiaan mutta tällä 175km matkalla kaksi lasta paleltui kuoliaaksi. Erään äidin rinta oli jäätynyt kuolleen lapsen suuhun.

Vangeiksi joutuneista osa sijoitettiin Suoatnon luostariin, osa Kontupohjaan. Nyt oli ruoka niukkaa ja kohtelu kovaa. Kolme ja puoli kuukautta kestäneenä vankeusaikana kuoli näillä vankileireillä 66 henkeä. Sinne vietäessä oli kuollut kaksi ja Suomeen palatessa kuoli kahdeksan. Petroskoille vietiin kolme hyrsyläläistä, heifän kohtalonsa on tuntematon. Vankeusajan kärsimyksiin menehtyi Suomen sairaaloissa 24 henkeä. Näinollen Hyrsylän mutkan asukkaiden kokonaistappiot nousi toiselle sadalle. Tähän tappiolukuun on lisättävä vangiksi joutunut Naistenjärven lastausporukka 480 miestä, joiden kohtalosta ei ole tietoa. J.K. Paasikiven toimenpiteiden tuloksena venäläiset suostuivat rahan tultua palauttamaan eloon jääneet Hyrsylän mutkan asukkaat. Toukokuun 24. päivänä alkoi heidän paluumatkansa Suomeen. Seuraavana päivänä oltiin nykyisellä raja-asemalla Kaurilassa. Vankien luovutus alkoi aamupäivällä ja kesti 12 tuntia. Hyrsylän mutkan asukkaiden tuki ja turva, opettaja Matti Pajune, joka oli tällä vankeusmatkalla mukana, kertoi tästä hetkestä: ”Vaikka aurinko laski, kun viimeiset luovutettiin, niin tuntui siltä kuin se olisi nousut. Kaikkien kasvoilla loisti ilo siitä, että oltiin jälleen Suomessa, omassa rakkaassa isänmaassa.”

Vankeudesta vapautetut sijoitettiin aluksi karanteeniin Helsinkiin Lapinlahden ja Kaisaniemen kansakouluille sekä Viikin kartanoon. Sieltä siirtyivät omaan toimeentuloon pystyvät perheet Isoonkyröön. Lesket ja sotaorvot sijoitettiin Virroille, jonne Pelastakaa Lapset ry oli perusanut heitä varten äitiyhdyskunnan 225 hengelle ja piti näistä hyvän huolen. Lapsia varten perustettiin oma Karjalan koulu, jossa Matti Pajunen opetti uskonta pitäen muunkin yhdyskunnan hengellisistä tarpeista huolta.

Hyrsylä

Taistelut Hyrsylän mutkassa

Suomen sotamuistomerkit

Vihollisen vankina

Suojärvi


Lähdeaineisto Esa Anttala Talvisota Sataviisi taistelujen päivää ISBN 978-951-23-5164-0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti