keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Tannerin hallitus

Pääministeri Väinö Tanner

Vain kahdenksan vuotta punaisten tappioon päättyneen sisällissodan jälkeen Suomi sai vasemmistohallituksen. Väinö Tannerin hallitus on itsenäisen Suomen ensimmäinen sosiaalidemokraattinen hallitus ja myös ensimmäinen hallitus, jossa on mukana nainen.

Radiotoiminta alkoi Suomessa 1920-luvun alkupuolella. Ensimmäinen radiokonsertti pidettiin Nuoren Voiman Liiton messuilla 6. tammikuuta 1923, ja tämän jälkeen radioamatöörit järjestivät useita muita yleisölle tarkoitettuja radiolähetyksiä. Vuonna 1926 perustetaan Suomen Yleisradio, joka pyrkii käynnistämään koko maata palvelevan säänöllisen radiotoiminnan. Ensimmäinen ohjelma lähetetään 9. syyskuuta klo 8.05. Lähetyksiä on aluksi neljästi viikossa. Ohjelmien on tarkoitus olla vaihtelevia, sisällöltään arvokkaita, asiallisia ja puolueettomia ja niiden tulee edistää kansansivistystä ja tarjota jalostavaa ajanvietettä kansan laajoille piireille. Musiikkiesitysten ohella ohjelmistossa oli mm. esitelmiä, lausuntaa, uutisia sekä sää- ja pörssitietoja. Ensimmäinen Markus-sedän, Markus Raution, lastentunti lähetetään jo 1. joulukuuta.

Lokakuun ensimmäisenä 1925 allekirjoitettu Locarnon sopimusjärjestelmä, joka johti Euroopassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen vallinneen jännitystilan laukeamiseen ja mm. Saksan pääsyyn Kansainliiton jäseneksi, sai Neuvostoliiton huolestumaan maan länsirajan turvallisuudesta. Estääkseen länsivaltojen vaikutusvallan kasvun sille tärkeillä alueilla se pyrki luomaan Itä-Eurooppaan Moskova-keskeisen sopimusjärjestelmän ”Anti-Locarnon”. Solmittuaan vuoden 1925 lopulla hyökkäämättömyyssopimuksen Turkin kanssa Neuvostoliitto ilmoittaa 12. maaliskuuta Suomelle ja Baltian maille olevansa valmis tekemään Turkin mallin mukaisen hyökkäämättömyyssopimuksen. Suomi suhtautuu ehdotukseen varauksellisesti, sillä sopimuksen mukaan osapuolien olisi pitänyt sitoutua pysymään puolueettomina, jos toinen osapuoli joutuisi hyökkäyksen kohteeksi. Tämä oli vastoin Kansainliiton peruskirjaa, joka nimenomaan edellytti kaikkien jäsenmaiden tulevan hyökkäyksen kohteeksi joutuneen jäsenmaan rinnalle. Koska Suomi haluaa pitää kiinni Kansainliiton asemasta, se aloittaa neuvottelut Neuvostoliiton kanssa mutta ei suostu puolueettomuusvaatimukseen. Näin neuvottelut katkeavat tuloksettomina 24. marraskuuta, ja Suomen poliittinen johto voi henkäistä hepotuksesta. Suomi oli kyennyt osoittamaan sekä neuvotteluvalmiutensa että selvän sitoutumisensa Kansainliiton turvallisuusjärjestelmään.

Kun Kyösti Kallion johtama hallitus sai eduskunnalta epäluottamuslauseen 23. marraskuuta, presidentti Relander antaa hallituksen muodostamisen Väinö Tannerin tehtäväksi. Hänen tarkoituksenaan on antaa sosiaalidemokraateille tilaisuus kasvaa ”isänmaallisena puolueena”. Tiedusteltuaan muiden puolueiden kantaa mahdolliseen yhteistyöhön Tannerin muodostamaa 13. joulukuuta sosiaalidemokraattiseen vähemmistöhallitukseen. Hallituksessa oli 13 ministeriä, jista tunnetuimpia olivat Väinö Voionmaa ulkoministerinä, Väinö Hakkila oikeusministerinä ja Hannes Ryömä valtionvarainministerinä. Ensimmäisen kerran Suomen hallitukseen valittiin myös nainen, toisena sosiaaliministerinä on Miina Sillanpää.

Kun presidentti Relander sairastui keväällä 1927, hänen tehtäviään alkoi hoitamaan pääministeri Väinö Tanner. Presidentin sijaisena Tanner joutui ottamaan vastaan toukokuun 16. päivän paraatin Senaatintorilla. Kysymyksessä ei ollut vain valkoisen armeijan voiton muistoparaati, vaan sekä armeijan että suojeluskuntien suuri valtakunnallinen katselmus. Paraati herätti ärtymystä sekä suojeluskuntien että vasemmiston keskuudessa. Suurin osa maan suojeluskunnista kieltäytyi lähettämästä edustajiaan siihen. Vasemmistolaiset puolestaan vaativat lähes yksimielisesti Tanneria kieltäytymään tehtävästä. Tanner kuitenkin katsoi, että velvollisuudet on hoidettava ja sillä siisti.

Turussa Crichton-Vulcan Oy:n telakalla toukokuussa 1927 puhjennut lakko oli suurelta osin poliittinen, sillä telakalla rakennettiin laivaston sukellusveneitä. Neuvostoliitto katsoi sukellusveneiden liittyvän englantilaisten hyökkäyssuunnitelmiin, ja tuki lakkolaisia niin runsaskätisesti, että lakko olisi voinut jatkua kuukaudesta toiseen. Tanner piti lakkoa pitkään työnantajien ja lakkolaisten välisenä asiana, mutta lokakuussa 1927 hän alkoi sovitella asiaa. Hänen johdollaan saavutettiin nopeasti molempia osapuolia tyydyttävä sopimus. Työantajat arvostivat Tannerin toimintaa, mutta kommunistit tuomitsivat hänet alimpaan kastiin. Tannerin hallitukselle ennustettiin luhyttä ikään, mutta se pysyi pystyssä vuoden 1927 lopulle asti. Se kaatui lopulta budjettineuvotteluissa esille nousseisiin erimielisyyksiin, jotka koskivat ennen kaikkea puolustumäärärahoja sekä vero- ja tullipolitiikkaa. Tannerin hallitus vaikutti huomattavasti maan sisäisten olojen kehittymiseen. Se näytti tietä, että yhteiskuntasopuun osoittamalla, että SDP kykenee johtamaan maan asioita keskipuolueiden ja maltillisten oikeistovoimien kanssa.

Vuosi 1926

Hiihdon mm-kisat 1926

Kuvia 1926

Yle Elävä arkisto 1920-luku


Lähdeaineisto Kronikka 1900-1999 ISBN 951-35-6529-7 , Suomi kautta aikojen ISBN 951-8933-60-X

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti