lauantai 28. syyskuuta 2013

Viimeinen tsaari Nikolai II


Keisari Nikolai II ja keisarinna

NikolaiII (1868-1918) nousi Venäjän valtaistuimelle vuonna 1894 vain 26-vuotiaana isänsä Aleksanteri III:n kuoltua. Vielä samana syksynä Nikolai solmi avioliiton Hessen-Darmsatdtin prinsessan Alixin (Aleksandra Fjodorovna) kanssa. Keisarinnalla oli huomattava vaikutusvalta puolisoonsa, mikä varsinkin hallituskauden lopulla herätti kritiikkiä.

Perheeseen syntyi neljä tytärtä, mutta kaivattua kruununperillistä jouduttiin odottamaan aina vuoteen 1904 saakka. Perintoprinssi Aleksein sairastama verenvuototauti varjosti tsaariperheen elämää loppuvuosina.
Nikolai oli kasvatettu autoritaariseksi hallitsijaksi, joka vahvan isän varjosta noutui tehtäväänsä varsin valmistautumatta. Hänen maailmankuvaansa hallitsi käsitys keisarin vallan ja aseman jakamattomuudesta. Siksi vaatimukset valtiojärjestelmän muuttamisesta demokraattisemmaksi kaikuivat kuuroille korville. Itsevaltaista hallintojärjestelmää tuki Nikolain tärkein neuvonantaja ja kasvattaja, Pyhän synodin yliprokuraattori K.P. Pobedonostsev. Kun Nikolai II vielä eristäytyi omiin oloihinsa, hänellä ei ollut käsitystä vallankumousliikkeen leviämisestä ja vaikutuksesta.

Hallitsijana Nikolai oli isäänsä heikompi, minkä vuoksi valta siirtyi hänen neuvonantajilleen, sisäministerille ja poliisidepartmentille. Hänen aikanaan jo Aleksanteri III:n perustama poliisihallinto vain vahvistui. Nikolain luonten pehmeästä puolesta kertoi hänen ehdotuksestaan Haagissa 1899 järjestetty kansainvälinen rauhankonferenssi, mutta kansainvälisen politiikan virrassa hänestä tuli pian hallitsija, joka johti maansa raskaisiin sotiin.

Vallankumousliikkeet, lakot, poliittiset murhat, tappiollinen sota Japania vastaan ja lopulta raskaita menetyksiä aiheuttanut ensimmäinen maailmansota murensivat lopullisesti Venäjän yksinvaltiuden. Keisari pakotettiin 15. maaliskuuta 1917 luopumaan valtaistuimestaan. Kun nevostovallankumous oli voittamassa, Nikolai perheineen kuljetettiin huhtikuussa 1918 Jekaterinburgiin, jossa heidät ammuttiin 17. heinäkuuta 1918, ennen kuin valkoiset vastavallankumoukselliset saapuivat kaupunkiin.

Suomalaiset asettivat suuria toiveita nuoreen hallitsijaan, ja nopeasti saatu hallitsijavakuutus vahvisti uskoa. Aleksanteri II:n ja keisarinna Maria Fjodorovnan paikkaa suomalaisten sydämessä oli kuitenkin vaikea täyttää. Nikolailla ei ollutkaan samanlaista persoonallista suhdetta Suomeen kuin vanhemmillaan, vaikka hän oli lomaillut 1880-luvulla perheen kanssa Suomessa, ja keisarillinen huvijahti risteili edelleen kesäisin Suomenlahdella. Keisarina Nikolai vieraili Helsingissä vain kerran, maaliskuussa 1915.

Suomen erillisaseman rajoittamista vaatinut byrokraattiryhmä sai Nikolai II:n aikan johdtoaseman Venäjän Suomen-politiikassa, ja seurauksena olivat helmikuun manifestista 1899 alkaneet ns. sortokaudet. Suomalaiset uskoivat alkuun, että keisari oli pohjimmiltaan Suomen ystävä, joka vain neuvontajiensa harhaan johtamana oli taipunut yhtenäistämispolitiikan tielle. Varsin pian suomalaiset havaitsivat keisarin seisoneen toimenpiteiden takana, ja hänestä tuli suomalaisten silmissä valapatto.

Nikolai II

Vihattu tsaari Nikolai II vieraili Helsingissä 1915
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/vihattu_tsaari_nikolai_ii_vieraili_helsingissa_1915_450.html#media=465
Nikolai II ja perhe
http://www.tunturisusi.com/romanov/nikolai.htm
http://www.tunturisusi.com/romanov/
http://www.tunturisusi.com/romanov/aviopari.htm
http://www.tunturisusi.com/romanov/aleksei.htm


Lähdeaineisto: Suomi kautta aikojen ISBN 951-8933-60-X

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti