maanantai 6. huhtikuuta 2015

Pyrkimykset rauhaan

Neuvostoliitto pyrki saamaan suomalaiset rauhanneuvotteluihin. Myös Suomi halusi rauhaa, mutta jatkuva pelko suurvaltojen välissä varjosti aikeita. Mitä tapahtuisi, jos Suomi kääntäisi selkänsä Saksalle? Neuvostoliitto vaati armeijan demobilisoimista. Miehitettäisiinko Suomi? Myös ulkovallat painostivat Suomea. Ruotsi, Iso-Britannia ja Yhdysvallat olivat kaikki sitä mieltä, että Suomen tulisi solmia rauha Neuvostoliiton kanssa.

Neuvostoliitto ryyditti vaatimuksiaan niin sanotuilla rauhanpnnistuksilla helmikuussa. Ne olivat Helsinkiin kohdistuneita suurpommituksia, joissa kuoli 146 ihmistä. Hyvin toiminut Suomen ilmatorjunta ja hämäykset estivät suuremmat tuhot ja henkien menetykset.

Saksa oli huolissaan Suomen pysymisestä rinnallaan. Suomi sitoi osaltaan neuvostojoukkoja rintamalleen. Saksalle oli myös olennaista Petsamosta saarva nikkeli, joka oli tärkeää sen sotateollisuudelle. Saksa painosti Suomena muun muassa lopettamalla elintarvikeavun joksikin aikaa. Kun rauhaa Suomen ja Neuvostoliiton välille ei tullut, Saksa toimitti Suomelle kesän 1944 taisteluissa elintärkeitä panssaritorjunta-aseita ja lentotukea.

Huhtikuussa Neuvostoliitto päätti neljännestä strategisesta iskusta, jonka tarkoituksena oli ensisijaisesti työntää suomalaiset vuoden 1940 rajalle. Samoihin aikoihin Mannerheim moitti joukkoja linnoitustöiden laiminlyönnistä. Suomessa arvailut tulossa olevasta Neuvostoliiton suurhyökkäyksestä kiihtyivät.

Strateginen isku

Neuvostoliiton isku osu ensimmäiseksi Karjalan Kannakselle Valkeasaareen. Tykistökeskitys oli niin voimakas, ettäs uomalaisten puolustusasemat katosivat. Puolustus murtui. Puna-armeija pysäytettiin Talin-Ihantalan suurtaistelussa kesä-heinäkuun vaihteessa. Saksan tuen ohella taisteulssa vaikutti olennaisesti Suomen erinomainen tykistö sekä tietenkin jokainen taistelija, joka rintamalla oli.

Kun Neuvostoliitto ei saavuttanut hyökkäykselle asettamiaan tavoitteita suunnitellussa ajassa, se alkoi suunntat voimiaan etelämmäs työntääkseen saksalaiset ulos maasta ja edetäkseen sen jälkeen Euroooppaan.
Neuvostoliittolaiset hyökkäsivät Kannaksen lisäksi Laatokan pohjoispuolella ja Äänisen pohjoispuolella, Myös näilä rintamilla suomalaiset torjuivat neuvostohyökkäyksen viivytys- ja vetäytymisvaiheen jälkeen. Kun Kollontai oli Suomen tiedustella mahdollisuutta rauhaan 22.6. vaatinut ehdotonta antautumista, 12.7. hän ilmoitti kyseessä olleen väärin käsitys.

Rauha

Aselepo Suomen ja Neuvostoliiton välillä solmittiin 4.9. ja neuvostojoukotkin saivat siitä tiedon seuraavana päivänä. Seurasivat tuskalliset neuvottelut Moskovassa. Molotov ei antanut periksi. Rauhansopimus allekirjoitettiin 19.9. Rauhanehdot olivat talvisodan päättäneen vuoden 1940 Moskovan rauhan rajat, Petsamon menetys, sotakorvaukset ja Porkkalan vuokra-alue. Kaksi Suomen neuvottelijoista sai aivohalvauksen ja yksi hermoromahduksen, Tuhannet ja taas tuhannet joutuivat jättämään kotinsa. Lisäksi alkoi uusi sota, tällä kertaa Pohjois-Suomessa olleita Saksan joukkoja vastaan.

Sota maailmalla

Akselivaltojen tappio näytti koko ajan vääjämättömältä. Saksa menetti liittolaisiaan ja Neuvostoliitto työnsi saksalaisia taaksepäin koko itärintaman leveydeltä, Toukokuussa 1944 Leningradin saarto murtui lopullisesti, mikä osaltaan mahdollisti suurhyökkäyksen Kannaksella. Liittoutuneiden joukot nousivat 6.6. maihin Normandiassa. Tästä alkoivat pitkät taistelut Länsi-Euroopassa, jotka päättyivät vasta keväällä 1945 Saksan antautumiseen.
Tyynellä merellä Japani jäi yhä pahemmin alakynteen. Se menetti valoittamiaan alueita ja paljon materiaalia muun muassa suurissa meritaisteluissa, esimerkiksi Leyten taistelussa, jossa se käytti ensimmäisen kerran kamikatze-koneita.

Suomen Sodat - Kesän 1944 TorjuntataistelutViipurinlahti kesällä 1944

Taistelu Laatokan Karjalassa Dokumentti

Tali-Ihanantala 26.6 -11.7.1944

Finland WW2 Battles - Äyräpää Vuosalmi

Finland WW2 Battles – Siiranmäki

Finland WW2 - Battle of Tali-Ihantala – 1/6

Finland WW2 - Battle of Tali-Ihantala – 2/6

Finland WW2 - Battle of Tali-Ihantala - 3/6

Finland WW2 - Battle of Tali-Ihantala – 4/6

Finland WW2 - Battle of Tali-Ihantala – 5/6

Finland WW2 - Battle of Tali-Ihantala – 6/6

Petsamo – ainoa tie länteen

Kolmas valtakunta 1933-1945( näkyy vain Suomessa)

Kolmas valtakunta 1933-1945 osa 2

Kolmas valtakunta 1933-1945 osa 3

Kolmas valtakunta 1933-1945 0sa 4

Normandian maihinnousu osa 1

Normandian maihinnousu 2

Normandian maihinnousu 3

Normandian maihinnousu 4

66th Anniversary - Nomandy Landings Memorial

Fedakarlık:Normandiya Çıkarması Bölüm 1

Lähdeaineisto Ilkka Enkenberg Jatkosota päivä päivältä ISBN 978-952-220-841-5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti