maanantai 23. joulukuuta 2013

Uusi valtiopäiväjärjestys


A.I.Virtanen

Suomen tasavallan keskeiset perustuslait ovat 1919 hyväksytty hallitusmuoto ja eduskunnan toimintaa säätelevä 1906 hyväksytty valtiopäiväjärjestys. 13. tammikuuta 1928 vahvistettu uusi valtiopäiväjärjestys jättää voimaan vanhat määräenemmistövaatikukset ja lepäämäänjättämissäännöstöt. Valtiopäiväjärjestys, jonka mukaan perustuslain säätämisestä, kumoamisesta tai muuttamisesta voidaan päättää hitaammaan tai nopeamman aikatulun mukaisesti, on sekä jäykkä että joustava. Perustuslain säännöksillä on suuren määräenemmistövaatimuksen vuoksi suuri pysyvyys, mutta poikkeukset voidaan toteuttaa myös välittömästi, jos päästään riittävään yksimielisyyteen. Tällä järjestelmällä tulee olemaan suuri merkitys toisen maailmansodan aikana, jolla hallitukselle voidaan myöntää valta antaa asetuksia asioissa, jotka normaalioloissa olisivat vaatineet lakien säätämistä.

STP:n lakkauttaminen ei lopettanut kommunistien julkista toimintaa, sillä liike organisoitiin SKP:n ohjeiden mukaan uudelleen. Lisäksi kommunistit kamppailivat edelleen tiukasti SDP:n kanssa vallasta ammattiyhdistysliikkeessä. Tätä kamppailua kiristi työnantajien pyrkimys lopettaa lakot 1920 perustetun lakonmurtajajärjstön Vientirauhan avulla. Laajimmat työtaistelut käytiin 1927-1928, jollooin kommunistien hallitseman Suomen Ammattijärjestön johtamien lakkojen tavoitteena ei ollut vain työväestön aseman parantaminen vaan myös kapitalistisen yhteiskunnan heikentäminen. Keväällä 1928 kommunistien toiminta koki kuitenkin pahan takaiskun, kun Etsivä keskuspoliisi pääsi selville puolueen maanlaisesti organisaatiosta ja koko sen johto vangittiin.

Suomi sijoittuu Amsterdamin olympiakisojen mitalitaulukossa neljänneksi 8 kulta-, 8 hopea- ja 9-pronssimitalillaan. Suomen kultamitalistit ovat yleisurheilussa Paavo Nurmi (10 000 m), Ville Ritola (5000 m), Toivo Loukola ( 3000 m esteet) Harry Larva (1500 m) ja Paavo Yrjölä (10-ottelu) sekä painissa Väinö Kokkila ( kr.room. 75 kg), Kaarlo Mäkinen (vapaa 56 kg), Arvo Haavisto (vapaa 75 kg). Sankt Moritzin talvikisojen suomalaistähti oli jälleen Claes Thunberg, joka lisää kultamitaliensa määrään viiteen voittamalla 500 ja 1500 m kilpailut.

Suomen biokemian tutkimuksen uranuurtaja A.I. Virtanen keksii kesällä 1928 AIV-rehun. Keskinnön ydin on rehun oikea happamuus. Virtanen teki ensimmäiset kokeet maitohapolla, mutta pian hän havaitsi, että suolahappo tai rikkihappo sopivat tarkoiutkseen paremmin. Hän tarjosi aluksi koerehua hevosille, mutta kun polle oli paiskannut tupon tallin nurkkaan, tuli lehmän vuoro. Lehmät pitivätkin uudesta rehusta, joka osoittautui hyvin säilyväksi. Kokeilujen jälkeen AIV-luoksen koostumus vakiintui 7-normaalisen rikkihapon ja 7-normaalisen suolahapon sekoitukseksi. Koska lius oli halpaa ja tehokasta, Valio aloittaa tehokkaan kampanjoinnin sen puolesta. Jo kesällä 1929 AIV-rehua valmistetaan 3000 tilalla.

Vuosi 1928

A.I.Virtanen
Nobel-tutkija

Amsterdamin olympialaiset 1928

Suomi kesäolympialaisissa 1928

Suomi talviolymialaisissa 1928

Suomen sosialistinen työväenpuolue


Lähdeaineisto Kronikka 1900-1999 ISBN 951-35-6529-7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti