keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Valvontakomissio

Valvontakomission puheenjohtajana toimi kenraalieversti Andrei Zdanov, joka allekirjoitti 17.12. 1944 sotakorvausta koskevan perussopimuksen sekä sopimuksen ensimmäisen vuoden toimituksista.

Suomeen syksyllä 1944 saapuneen liittouneiden valvontakomission tehtävänä oli valvoa, että Suomi täyttää välirauhansopimuksen ehdot määräaikana. Komission puheenjohtajana oli Stalinin läheinen apulainen, kenraalieversti Andrei Zdanov.

Valvontakomissiossa oli myös brittijäseniä, mutta käytännössä se oli Neuvostoliiton etäispääte. Komission virallinen nimi esitettiin aina muodosssa: Liittoutuneiden (Neuvostoliiton ) valvontakomissio. Vaikka sillä ei ollut välitöntä juridista valtaa, käytännössä sillä oli ylin poliittinen valta Suomessa.

Valvontakomission johtohenkilöt painottivat sitä, että heidän tarkoituksenaan ei ole kumota Suomen yhteiskuntajärjestystä tai tuhora sen itsenäisyyttä. Suomalaiset eivät hevillä uskoneet tätä, varsinkaan kun valvontakomission edustajat uhkasivt toistuvasti maan miehityksellä ja muilla kostotoimilla ellei heidän ajamansa asia toteudu.

Vuodenvaihteessa 1944-45 Suomen johto alkoi saada vakuuttuvia merkkejä siitä, ettei Neuvostoliitto aio miehittää Suomea. Neuvostoliiton havaittiin suhtautuvan Suomeen eri tavoin kuin Balkanin maihin. Samalla huomattiin, että valvontakomission ja suomalaisten kommunistien välit eivät olleet hyvät.

Näiden havaintojen jälkeen suomalaiset alkoivat tulla toimeen valvontakomission kanssa. Ristiriitoja opittiin väistämään sekä joustamisen että tilanteiden ennakoinnin avulla, Hyvänä oppimestarina oli toimi Paasikivi, jonka mukaan idänpolitiikan uskottavuus vaati valtontakomission mielipiteiden huomioimista.

Valvontakomissio poistui Suomesta syksyllä 1947, jolloin Pariisin rauhansopimus astui virallisesti voimaan. Komissio rajoitti selvimmin Suomen itsenäisyyttä, joten sen lähtö vapautti huomattavasti Suomen henkistä ilmapiiriä.

Liittoutuneiden valvontakomissio

Valvontakomission aika

Kuvat aiheesta valvontakomissio

Tornin miehet

Kuka oli Yrjö Leino

Vaaran vuosien tapahtumat

Kuka ampui Ivan Belovin?

Vaaran vuodet

Arabian lakko

Miksi meitä ei neuvostoliittolaistettu?

Saksalaissotilaiden lapset

Jäähyväiset suojeluskunnille

Aseveljien aika

Suomalaisten kärsimykset

Mannerheistä Suomen tasavallan presidentti

Moskovan välirauhansopimus – hirmuinen!

Pimeä aika

Lapin sodassa

Kekkosen kelkankääntö


Lähdeaineisto Suomi kautta aikojen ISBN 951-8993-60-X

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti